hirdetés

Autód helyes ellenőrzése elengedhetetlen ősztől: így csináld

Szénási Szimonetta

2024. október 13 - Képek: Getty Images Hungary

A kismacska mentésén több mint egy órán át dolgoztak a tűzoltók. Részletezzük, miként kell szakszerűen ellenőrizned az autódat, hogy megbizonyosodj, nem rejtőzött el benne semmilyen állat.

hirdetés

Miképp a helyi híradások beszámolnak róla, a nyugat-yorkshire-i tűzoltókat egy motortérben ragadt kismacskához riasztották. A halkan nyávogó macska hangjára az autó tulajdonosa figyelt fel – amivel megmentette annak életét. A szakemberek több mint egy órán keresztül dolgoztak azon, hogy kiszabadítsák a kölyköt, amihez a járművet szét kellett szedniük.

Az utcán élő állatok nagyon kiszolgáltatottak / A képek illusztrációk

A kiscica hátsó lábai eltörtek, de a gondozását vállaló Bradford Cat Watch Rescue nevű szervezet beszámolója szerint a macska jól van, és fiatal korának köszönhetően várhatóan a sérüléséből is maradéktalanul fel fog épülni. A menedéknek választott Toyota után Otának keresztelték a kicsit.

Így ellenőrizd, nincs-e macska az autóban

Miképp korábban felhívtuk olvasóink figyelmét, a hideg, esős idő beköszöntével az utcán élő macskák gyakran keresnek menedéket a járművek védelmében. Vagy az autók alá bújnak be, esetleg a gumiabroncs és a karosszéria közötti részt választják, de gyakran ennél is veszélyesebb búvóhelyet találnak a motortérben. Ahol ráadásul nehezebb is észrevenni őket. Hogy nehogy tragédia legyen a reggeli indulásból, fogadd meg az alábbi tanácsokat:

  • Mindig nézz be a kocsid alá, mielőtt elindítod az autót. A kerekek feletti rést se hagyd ki!
  • Néhány erőteljes ütéssel kopogtasd meg a motorháztetőt is, majd figyelj, hallasz-e bármi neszt.

Ezt tedd, ha macska van az autó rejtekében

Amennyiben potyautasod van, szerencsés esetben a jöttödre, vagy az általad keltett zajra magától is kereket old. Máskülönben meg kell próbálnod kicsalogatnod. Mivel a legnagyobb valószínűséggel utcai állatról van szó, így félős és bizalmatlan lehet. Ennek következtében pedig a jelenlétedre akár még jobban bevackolhatja magát a búvóhelyére. Sokan ilyenkor dudálnak, ám az erős hang még jobban megijesztheti a macskát.

Helyette távolodj el a járműtől, és ha módodban áll, tegyél ki egy kis élelmet, hátha az előbírja az állatot. Abban az esetben, ha így sem jársz sikerrel, és a macska makacsul ragaszkodik a kocsidhoz, kérd valamelyik helyi állatvédő szervezet segítségét.

Minden indulás előtt nézd át a járművedet; ügyelj a kerekek feletti részre, valamint a motorházra is!

Reméljük, ilyen gondolata senkinek sem lenne ebben a helyzetben, de az, hogy így beindítsd az autódat, életveszélyes az állatra és a járműben is kárt tehet. A macskák mellett még a nyestek választják előszeretettel a járművek motorterét, akik ráadásul a kábeleket, a szigetelést is elrághatják.

Az őszi-téli időszak több szempontból fenyegető a gazdátlan állatokra: a lecsökkent hőmérséklet mellett az élelemhiány, a legyengült immunrendszer miatt könnyebben célt érő vírusok és baktériumok, valamint a rosszabb látási viszonyok miatti balesetek mind az életükbe kerülhetnek.

 

Itt mutatunk egy olcsó és egyszerű megoldást, miként alakíthatsz ki menedéket a kinti és kóbor macskák számára.

autó ősz őszi veszélyek tél
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!