hirdetés

Ezért tűnik hirtelen ragaszkodóbbnak a macskád

Kövess Péter

2024. október 12 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a macska ragaszkodóbb a megszokottnál, az nem csak a hozzád fűződő viszonyával függhet össze, akár egészségügyi problémára is utalhat.

hirdetés

Sokan úgy gondolják, hogy a macska alapvetően tartózkodóbb, így kevésbé igényli az ember társaságát, mint a kutya. Az igazság ezzel szemben az, hogy a macskák szociális képessége nagyon változó lehet, ami azt jelenti, hogy miközben egyesek zárkózottak, addig mások kifejezetten élvezik az emberek vagy más háziállatok társaságát. De mi van akkor, ha a macska hirtelen, egyik pillanatról a másikra sokkal ragaszkodóbb lesz?

A ragaszkodás mértéke macskánként változó lehet

Ezért lehet ragaszkodóbb a macska

A gazdik néha arról számolnak be, hogy kedvencük szabályosan rájuk tapad, és nem hajlandó tágítani mellőlük. A magyarázat részben abban keresendő, hogy a macskák sokkal ragaszkodóbbak, bújósabbak azokkal az emberekkel, akikhez kötődnek. Tapasztalataik révén ugyanis csupa kellemes dolgot társítanak hozzájuk, mint például a simogatás vagy az etetés.

A macska irántad tanúsított ragaszkodásáról, szeretetéről általában a következő jelek tanúskodnak:

  • A kezedhez simulva felpúposítja a hátát vagy a lábaidhoz dörgölődzik.
  • Nyávog, dorombol vagy „csiripel”.
  • Rád teszi a mancsát.
  • Mindenhová követ a lakásban.
  • Melléd ül a kanapén.
  • Veled (vagy rajtad) alszik.
  • Bökdös a fejével.

Az emberhez való kötelék mellett a macska viselkedésében közrejátszhatnak genetikai tényezők is. Egy tanulmány kimutatta, hogy a barátságos apa mellett felnövő macskák később sokkal barátságosabbak lesznek az emberekkel. De kiderült az is, hogy azok a barátságos apával rendelkező macskák, amelyek megfelelő szocializációban részesülnek, barátságosabbak, mint azok, akik nem.

A háztartásban egyedüliként élő macskák gyakrabban igénylik a gazdi figyelmét, mert nincs társaságuk az interakcióhoz és a játékhoz.

Érdemes tudni azt is, hogy egyes macskafajták ragaszkodóbbak, mint mások. Ezeket bizonyos viselkedésbeli jellemzőket előnyben részesítve tenyésztettek ki, ezért jobban vágynak az emberi figyelemre. Ide tartozik a sziámi, a balinéz, a tonkinéz, a perzsa, a ragdoll és a himalája macska.

A hirtelen változás okai

Számos oka lehet annak, ha a macska hirtelen ragaszkodóbb lesz a megszokottnál. A leggyakoribbak a következők:

1.) Hazaértél

Amikor egy hosszú távollét után hazatérsz, a macska egy darabig sokkal ragaszkodóbb lehet veled. Ilyenkor azt veheted észre, hogy mindenhová követ, és különféle hangok révén is felhívja magára a figyelmet.

Általánban nem véletlen, ha a macska mindenhová követ

2.) Éhes

Nem ritka, hogy a macskák korgó gyomruk miatt kezdenek ostromolni, hiszen megtanulták, hogy amikor éhesek, akkor némi nyávogás és dörgölődzés által megkaphatják azt, amire vágynak.

3.) Tüzel

Az ivartalanítatlan nőstény macskák szeretetteljesebb viselkedést mutatnak, amikor tüzelnek, ami rád vagy a háztartásban élő más háziállatokra is irányulhat.

Betegséggel is összefügghet

Ha a macska viselkedése hirtelen látványosan megváltozik, annak akár egészségügyi okai is lehetnek. A pajzsmirigytúltengés hatására például az állat aktívabbá és szeretetteljesebbé válhat. Ha kedvenced folyton a nyomodban jár, felmerülhet a cukorbetegség gyanúja is, ami azzal függ össze, hogy állandóan éhes, mivel az étrendjéből nem jut elegendő energiához.

Az életkor előrehaladtával az idősebb macskákra is jellemző, hogy ragaszkodóbbá (és hangosabbá), miközben magas vérnyomással vagy kognitív diszfunkcióval küzdenek.

Ha tehát szokatlan változásokat tapasztalsz kedvenceden, érdemes lehet állatorvoshoz fordulnod, hogy az esetleges egészségügyi problémákat ki lehessen zárni.

betegség egészség gazdi macska ragaszkodás szeretet testbeszéd viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!