hirdetés

Így tartsd tisztán az alomtálcát hatékonyan

Hangai Lilla

2024. október 16 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a macska az alomtálcán kívül ürít, annak igen nagy százalékban az az oka, hogy az nincs megfelelően karbantartva. Bajuszos barátaink utálják a koszos toalettet, így hajlamosak ilyen esetekben más alternatívákat keresni.

hirdetés

A következőkben elmondjuk, hogyan tudod a leghatékonyabban és a legalaposabban tisztán tartani az alomtálcát.

Segítő mancsok

Az alomtálca tisztítása során ezekre lesz szükséged

  • Szemetes
  • Kukazacskó
  • Friss macskaalom
  • Alomtálcabélés (opcionális)
  • Lapát
  • Mosogatószer
  • Alkoholos fertőtlenítőszer
  • Papírtörlő
  • Szivacs

A heti nagy alomtálcatisztítás menete

Azt persze valószínűleg mondanunk sem kell, hogy a tálcát/tálcákat naponta legalább egyszer ki kell lapátolni, vagy inkább többször. Hetente egyszer pedig sort kell keríteni a tálca nagytakarítására is. A rituálét kezdd azzal, hogy az összes almot, ami a tálcában van, egy szemetesbe öntöd. Bár lapátolunk ugyan időközben, ilyenkor jó ötlet lehet teljesen felfrissíteni a tálca tartalmát; főleg a nem csomósodó almok esetében érvényes ez. Ha használsz bélést, akkor azzal együtt dobd ki. Ez a kis segédeszköz is különösen akkor lehet előnyös, ha nem csomósodó almot használsz, ugyanis megtartja a vizeletet és az esetlegesen hígabb ürüléket is.

Ezt követően mosogatószerrel és erre a célra rendszeresített szivaccsal mosd el a tálcát és a lapátot, majd papírtörlővel töröld őket szárazra. Ha ránk hallgatsz, ezt követően befújod vagy áttörlöd a tálcát és a lapátot is alkoholos fertőtlenítőszerrel is. Ha ezt a lépést is beveted, a felületet hagyd megszáradni. Mindenképpen kerüld a klóros vagy savas tisztítószereket, az alkoholos termékeket azonban biztonságosan használhatod.

Ha ezzel megvagy, ilyenkor tetszés szerint kibélelheted a tálcát, majd jöhet bele az alom. Tölts bele 5-7 centiméternyit a macskád által preferált verzióból, majd terítsd szét egyenletesen. Meg is vagy!

Lapátolni minden nap szükséges minimum egyszer

A napi tisztítási rituálé

Tehát ahogy írtuk is, napi egyszer mindenképpen, de inkább többször érdemesebb lapátolni. Már csak a szagok miatt is. Ilyenkor a csomósodó almokkal könnyebb dolgod van, ott ugyanis csak a nagyobb darabokká összeállt részeket kell kilapátolnod. A nem csomósodónál már óvatosabbnak kell lenned! Ebben az esetben javasoljuk azt is, hogy mosd el és fertőtlenítsd a lapátot is. Főleg akkor, ha a használatának látható nyomai is keletkeztek.

Ha a nap végén úgy látod, hogy kell még tölteni a lapátolások után plusz almot a tálcába, ne feledkezz meg róla. Még mindig könnyebb erre odafigyelni, mint a doboz oldalára száradt kakit vakargatni.

Ha tiszta az alom, a macska sem keres majd más helyet a dolga elvégzéséhez

A használt alom elhelyezése

Ha minket kérdezel, érdemesebb egyből a kinti kukába vinni az almot, ugyanis még a szagmentesítő verzióknál is sokszor lehet érezni enyhe odort. Ha pedig van a családban kutya vagy kisgyerek, akik akár véletlenül is hozzáférhetnek a kuka tartalmához, csak egy újabb ok a kinti szemetesre.

Ha az alom csomagolása nem jelzi, hogy a WC-n is lehúzható, akkor semmiképpen se így próbáld megoldani a problémát, mert nagyon költséges dugulási problémáid lesznek. Sőt, még a lehúzható almok esetében sem javasolt, hogy az egész tálca tartalmát a WC-be öntsd.

alomtálca alomtálcán kívüli ürítés macskaalom tisztítás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!