hirdetés

Videón, milyen katasztrófát okozhat az égve hagyott gyertya a macska közelében

Szénási Szimonetta

2024. október 18 - Képek: Getty Images Hungary

Az alábbi felvétel láttán érteni fogod, miért tanácsolunk el a gyertya használatától macska mellett.

hirdetés

A napsütéses őszt egyre inkább felváltja a borongósabb, esős idő, a nappalok pedig egyre rövidebbek. Mindezek miatt még inkább vágyunk a fényre, a melegségre. Erre tökéletes megoldást jelentenek a gyertyák, amik hangulatosak, lágy fényükkel testet-lelket melengetnek. Ami így is van, ám ha háziállatot tartasz, nagyon óvatosnak kell lenned a használatukkal. Sőt, megkockáztatjuk, hogy le is kell mondanod erről a lehetőségről. A gyertya és a macska találkozása ugyanis katasztrofális lehet, amit az alábbi videóválogatás igen szemléletesen bizonyít.

Mielőtt tovább mennénk, nézzük is meg a felvételt! 

Most, hogy láttad, mekkora veszélybe tudják sodorni magukat doromboló kedvenceink, érdemes más alternatíva után nézni a gyertyák helyett. Ugyanis míg a kutyák viszonylag korlátozottan képesek mozogni a lakásban, addig a cicák padlótól a plafonig belakják a teret. Így nem igazán lehet olyan pontot találni a házban, ahova nem férnek hozzá kíváncsi mancsaikkal, szimatoló orrocskájukkal, mindenbe belelógó bajuszukkal. A nyílt láng és ezen aranyos testrészek találkozása pedig balesetveszélyes mind az állatra, mind az otthonodra nézve.

Nem csak a gyertya tűzveszélyes

Ahogy már több alkalommal, valós eseteken keresztül felhívtuk rá a figyelmet, házi kedvenceink jelentős számú lakástűzért tehetők felelőssé. Természetesen akaratukon kívül, de ettől függetlenül a baj megtörténik. Az egyik legnagyobb veszélyforrás a főzőlap, amit a ráugró macska könnyedén be tud kapcsolni a mancsaival. De a gázrózsa lángja is bajba sodorhatja kedvencedet, vagy a tűzhelyről leborított forró olaj is fokozottan tűzveszélyes, ahogy erre volt is már példa az Index beszámolója szerint.

Sose hagyd felügyelet nélkül a gyertyát!

A videókon látottak alapján pedig a gyertya is igen hamar magára vonja a macska figyelmét. A lobogó láng, a falon táncoló árnyak, az illat, a fény mind érdekes és figyelemreméltó a cica számára. Ha mégis szeretnél gyertyát gyújtani a macska közelében, ami a közelgő ünnepek miatt a legtöbb háztartásban megszokott, azt mindig és kizárólag felügyelet mellett tedd!

Egy perc elegendő ahhoz, hogy az állat megégesse magát, vagy lángra kapjon a berendezés;

emiatt inkább fújd el a lángot, hacsak egy pillanatra is ki kell szaladnod. Ne kockáztasd, hogy bárki vagy bármi megsérüljön!

A nyílt láng mellett nagyon kell vigyázni a különféle füstölőkkel, illatosítókkal is a kisállatos otthonokban. Ezek ugyan nem tűzveszélyesek, de számos egészségügyi problémát idézhetnek elő kedvencednél.

baleset égési sérülés tűzveszély ünnep
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!