Csak felnőtteknek!

18

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

hirdetés

Elvadult macskákat lőnek ki: ez az oka

Gerhát Petra

2024. október 20 - Képek: Getty Images Hungary

Egy ötfős csapat drasztikus megoldáshoz folyamodott az elvadult macskák nagy száma miatt Ausztráliában, elkezdték kilőni őket.

hirdetés

Az Invazív Fajok Tanácsa szerint 5 millió őshonos emlőst, madarad, hüllőt, békát ölnek meg naponta kóborló és elvadult macskák Ausztráliában. A helyiek a kezükbe vették az ügyet, és elkezdték kilőni a kóbor állatokat – számolt be róla a Magyarvadász.hu

Az elvadult macskák óriási környezeti károkat okoznak Ausztráliában

Megszüntetnék az elvadult macskák okozta problémát Ausztráliában

Egy ötfős vadász csoport veszi célba az elvadult macskákat Új-Dél-Wales nemzeti parkjaiban. Tettüket azzal indokolják, hogy segítenek: az állam ugyanis komoly erőfeszítéseket tesz a kártékony állatok visszaszorítására. Az elvadult macskák megnövekedett populációja ugyanis hatalmas környezetterhelést jelent kontinens szerte.

Az elvadult macskák a felelősek minimum 25, Ausztráliában őshonos faj kipusztulásáért azóta, hogy 200 évvel ezelőtt először partot értek az Európából érkező hajókon.

Ausztrália területén a mai napig több fajt fenyeget a kihalás veszélye a macskák miatt. A hatékony vadászok ellen az őshonos állatfajok nem tudnak védekezni, a kóbor állatokat pedig nem gátolja semmi a szaporodásban, és a létfenntartásukhoz szükséges vadászatban sem.

Az állatvédők ellenzik a macskák kilövését

Az ausztrál állatvédő csoportok tiltakoznak a nem őshonos fajok kilövése ellen. A felelős állattartás pártján állók szerint megfelelő megoldást jelentene már pusztán az, hogyha a gazdák az állatokat portán belül tudnák tartani. A benti tartással nemcsak a kontrollálatlan szaporodást lehetne megállítani, de az állatok elvadulását is.

Az ausztrál főváros környékén egyébként törvény is kötelezi a macskatartókat a felelős állattartásra. A 2022 júliusa után született bundásokat a gazdáik kötelesek elszigetelten tartani, a gazdás cicák már nem járkálhatnak szabadon.

Egyelten macska több száz hüllőt öl meg

A kontinensen több millió elvadult házi macska él, az ivartalanításuk, és a kiirtásukra irányuló törekvések nem hozták meg a várt eredményeket. Minden egyes példány átlagosan 225 hüllővel végez egy évben. Egy 2022-ben megjelent tanulmány azt találta, hogy a macskák és a rókák összesen 2,6 milliárd állatot, köztük 1,4 milliárd emlőst ölnek meg évente Ausztráliában. A kontinens különleges élővilága veszélyben van az elvadult macskák miatt. A vadon élő egykori házi kedvencek gyomortartalmát megvizsgálva kiderült, hogy több őshonos, csak itt élő állatfaj léte sodródik egyre nagyobb veszélybe miattuk.

A magyarországi elvadult macskakolóniák hasonlóképp veszélyesek a hazai flórára. Hogy milyen bajt okozhatnak az ökoszisztémában, arról ide kattintva olvashatsz.

elvadult macska kinti macska kóbor macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!