hirdetés

9 macskafajta, amelynek gyönyörű fekete-fehér bundája lehet

Kövess Péter

2024. október 19 - Képek: Getty Images Hungary

Ha minden álmod egy fekete-fehér macska, ebből a kilenc fajtából érdemes választanod: biztosan találsz köztük neked valót.

hirdetés

Egy fekete-fehér macska igazán feltűnő jelenség: kicsit olyan, mintha szmokingot viselne. Ha téged is rabul ejt ez a külső, íme 10 macskafajta, amelynek egyéb lehetséges szőrszínek és mintázatok mellett fekete-fehér szőrzete is lehet.

A fekete-fehér macskák népes rajongótáborral rendelkeznek

1. Maine coon

A gyengéd természetéről, kellemes megjelenéséről és fényes bundájáról híres maine coon az egyik legnépszerűbb macskafajta a világon. Bár bundája általában cirmos mintázatú, vannak ettől eltérő színű, köztük fekete-fehér példányai is.

Ezek a macskák rendszerint jól kijönnek a család minden tagjával, beleértve a gyermekeket és a kutyákat, ráadásul hűségesek, ragaszkodók és nagyon intelligensek.

Mindezeken túl jeleskednek az egerészetben is.

A maine coon

2. Cornish rex

A cornish rex egy kecses alkatú fekete-fehér fajta, amelyet néha a macskavilág agárjaként is emlegetnek. Jellemzője, hogy egyszerre energikus és társaságkedvelő, miközben rendkívül intelligens is. Ezen tulajdonságai miatt akár trükkökre is megtanítható, illetve terápiás állatként is megállja a helyét.

A cornish rex

3. Manx

A manx macska, más néven Man-szigeti macska szintén kutyaszerű vonásokkal bír. Általában játékos, társaságkedvelő, kiegyensúlyozott és energikus. Erről a fajtáról szintén elmondható, hogy okos és könnyen képezhető.

A fajtaszabvány szerint a manxnak nincs farka (de a nem kiállításra vagy tenyésztésre szánt példányoknak rövidebb farka lehet.) Létezik belőle más színű, ahogy hosszabb és rövidebb bundájú változat is – mindkettő vastag dupla bundával rendelkezik. Ezek a macskák is profi egerész hírében állnak.

A Man-szigeti macska

4. Munchkin

A tacskómacska vagy munchkin macska az átlagosnál rövidebb lábairól kapta nevét, ami egy genetikai mutáció eredménye. Számos színváltozata között előfordul a fekete-fehér is.

Arról ismertek, hogy melegszívűek, vidámak és jókedvűek

Érdemes azonban tudni, hogy rövidebb lábaik számos egészségügyi problémát okozhatnak. Ilyen például a görbült gerinc és a súlyos ízületi gyulladás.

A munchkin

5. Keleti rövidszőrű

A keleti rövidszőrűt gyakran összetévesztik a sziámi macskával, pedig valójában egy különálló fajta. A sziámival ellentétben zöld szemei vannak, és sokféle színben, mintában fordul elő, beleértve a fekete-fehéret is. Hasonlóság viszont, hogy a keleti rövidszőrű is kíváncsi, kiegyensúlyozott természetű. Szőrzetéből adódóan számolni kell azzal, hogy érzékenyebb a hidegre, ezért inkább egy meleg, huzattól mentes otthonban érzi jól magát.

A keleti rövidszőrű

6. Perzsa macska

Bár a perzsa macska elsősorban fehér színben jelenik meg a fotókon, fekete-fehér is lehet. Színétől függetlenül jellegzetes külsővel, hosszú, vastag bundával, nagy, kifejező szemekkel és lapos arccal rendelkezik.

Népszerűségét visszafogott, bújós természetének is köszönheti.

Másfelől nem tartozik a legintelligensebb macskafajták közé, és hosszú, fényes szőrzete napi szintű ápolást igényel.

A perzsa macska

7. Skót lógófülű macska

A skót lógófülű macska nevéhez híven lógó füleivel hívja fel magára a figyelmet. A sok színváltozatban elérhető fajta igen barátságos, ezért más háziállatokkal és a gyerekekkel is kijön. De számolni kell azzal, hogy ugyanaz a mutáció, ami miatt lógnak a fülei, degeneratív ízületi betegséget is okozhat, amely hatással lehet a porcok és a csontok fejlődésére, és fájdalmas ízületi gyulladáshoz vezethet. Sűrű bundája pedig rendszeres ápolásra szorul.

A skót lógófülű macska

8. Szibériai macska

A szibériai macskának nagyon sűrű, félhosszú, három rétegből álló bundája van. Erre azért van szüksége, mert Szibéria fagyos, szubarktikus klímájú régióból származik.

Népszerűsége feltűnő megjelenése mellett leginkább ragaszkodó, játékos természetéből fakad.

A barna cirmoson túl fekete-fehér színben is megjelenő szibériai macska aktív és intelligens. Szőre nem hajlamos mattulni, de sokat hullik.

A szibériai macska

9. Török angóramacska

A török angóramacska egy elegáns, hosszú szőrű fajta, amely a leggyakrabban fehér színben látható, de fekete-fehér mintázatú is lehet. Főleg olyan háztartásokba ajánlják, ahol a nap nagy részét társasában töltheti. Kifejezetten ragaszkodó, de sok figyelemre és játékra van szüksége. Ha ezt nem kapja meg, hajlamos lehet „rosszalkodni”.

A legtöbb macskával ellentétben ez a fajta szeret úszni és a vízben játszani.

A török agóramacska

A fekete-fehér macskákról ide kattintva tudhatsz meg további érdekességeket.

fajta fehér fekete fekete-fehér macska macskafajta válogatás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!