hirdetés

Ezért érdemes hordoznod a macskádat

Gerhát Petra

2024. október 21 - Képek forrása: Az én macskám, Getty Images Hungary

Azt már régóta tudjuk, hogy a kisbabáknak testi és mentális szempontból is jót tesz a hordozás. Na de mi a helyzet a macskákkal?

hirdetés

Hogy kiderítsük, vajon van-e létjogosultsága a különféle, nem pusztán a szállítás céljából kialakított macskahordozó eszközöknek, például az egyre népszerűbb hátizsákoknak, a hordozás biológiai hátterébe is betekintést nyújtunk. A hordozás ugyanis nem csak az embergyermekek számára evolúciós szükséglet, egyes állatfajok, sőt növények körében is tetten érhető utódgondozási forma. De vajon a macska számára is jár előnyökkel a hordozás?

Egyre gyakrabban látunk az utcákon is hordozott macskákat. De kinek jó ez?

A hordozás vajon kinek jó?

Azok a cicagazdik, akik egyben szülők is, jól tudják, hogy a gyermekeket fel kell venni. Nem pusztán azért, hogy az emésztését elősegítsük, vagy elaltassuk, a testközelség az emlősök egy részénél hormonálisan is pozitív hatással jár. Megnyugtat, ellazít, boldoggá tesz. Az emberek esetében egyenesen evolúciós szükséglet, hiszen az újszülöttek hosszú ideig képtelenek saját hőháztartás stabilizálására, az önálló helyváltoztatásra. A hordozás még a mozgásfejlődést is képes támogatni azáltal, hogy az agy rátanul a közlekedésre.

Ha az állatvilágon végigtekintünk, kiderül, hogy az utódgondozás során a hordozás több tízmillió évvel ezelőtt már megjelent. Legékesebb példái az előemberek voltak, de a mai napig láthatjuk a főemlősöknél is, hogy utódaikat testükön hordozzák. Az erszényes állatokon erre külön erszény is kialakult. Kevesen gondolnak azonban bele, hogy a fészeklakónak nevezett állatok utódgondozásában is szerepet játszik a hordozás.

Biológiai értelemben nem csak a madarakat tekintjük fészeklakónak, hanem az összes olyan élőlényt, aki az elléséhez „fészket” alakít ki, például a kutyák és a macskafélék is.

A macskák elvonulnak elleni, a kölykök pedig hetekig az anyamacska által kialakított fészekben vannak

Ezen állatfajok nevelési stratégiája a biztonságos fészekre épül. Az életben maradásra – például a patásokkal ellentétben – a születésüket követően éretlen macskakölykök eleinte nem is látnak, nem tudnak azonnal, biztonsággal mozogni sem. Védtelenek a külső hatások és támadások ellen. Ahogy az emberek esetében, úgy a kölyökmacskáknál is szükséges az anyaállat testének melege ahhoz, hogy ki ne hűljenek. Az anyamacska testkontaktust használ annak érdekében is, hogy kicsinyei emésztése beinduljon, nyalogatja a hasukat.

Körülbelül egy hónapra van szükségük a macskakölyköknek ahhoz, hogy a biztonságot jelentő fészket, ahova születtek, önállóan képesek legyenek elhagyni.

Az anyamacska is hordoz

Mindannyian láttunk már, ha máshol nem, természetfilmekben, vagy éppen Instagram videókban olyan anyamacskát, aki valami miatt, legyen az a veszély, vagy a kényelem, a kölykeit szájában hordozza.  A gyors helyváltoztatást ugyanis jó ideig nem bízza a kölykök saját lábaira. A hordozás a macskafélék, és a kutyák számára is az életben maradás egyik záloga lehet.

Az oroszlán is hordozva helyezi biztonságba a kölykét

A sajátos, hosszú évtizedeken keresztül fennálló gyakorlat, miszerint a ház körül élő macskák nem kívánatos szaporulatát nem ivartalanítással, hanem egy dobozzal, zsákkal, vagy még borzasztóbb módon oldják meg, még nem halt ki. Tavasszal, és ősszel is számos gazdikereső poszttal találkozunk a közösségi médiában. Tömegével kerülnek kidobott macskakölykök a menhelyekre is. Sok esetben még a természetes elválasztás előtt elszakítják ezeket anyjuktól.

Az emberek esetében az anyai reakciók a biztonságos kötődés kialakulásának zálogai. Azt is tudjuk, hogy a kutyák esetében az első 8 hét a szocializációs kapu nyitott időszaka, amikor tehetünk azért, hogy a lehető legjobban hozzászokjanak az ember közelségéhez. A macskák esetén szintén fontos a korai szocializáció, ezért ha kidobott kölyökmacskát találunk a tél közeledtével, vagy macskakölyköt fogadunk örökbe, igenis sokat számít az, hogy mennyit foglalkozunk vele, miként tudjuk kézbe, vagy ölbe venni.

Így neveld a macskádat

E sorok írójával is előfordult már több ízben, hogy az utcán egyszer csak szembejött  – botorkált – vele egy-egy magára hagyott kölyökmacska. Természetesen nem tudtam elmenni mellettük, aminek a következménye a napokig tartó óránkénti ébredés, cumiztatás, pocakmasszírozás, és bizony a macskahordozás lett. A kiscicákat nem csak én, hanem gyermekeim is rendszeresen hordozták. A hordozókendőben, egyfajta erszénybe kötve a cicák jellemzően jókat szundítottak, kevesebbet nyüszögtek az első hetekben.  Az apróságok egyike, a szembetegsége miatt a Kalóz nevet viselő társunk az alábbi képen például a 3 éves kis gazdája testmelegétől megnyugodva pihen:

A kölyökmacskák megnyugszanak a testközelségtől

Lelkes, amatőr állatmentők is beszámoltak hasonlóról az Az én macskám kérdésére, egyetértve abban, hogy az elárvult cicáknak igencsak jót tud tenni, hogyha testközelben vannak. A gazdik is nyugodtabbak ilyenkor, hiszen egy alig száz-kétszáz grammos apróságot megmenteni lelkileg igencsak megterhelő. Amíg biztonsággal nem képes magát ellátni, folyamatosan ott az aggodalom, hogy

vajon másnap is minden rendben lesz-e vele?

A kielégített szükségletek egy életre kihatnak

Többen is meséltek kérdésünkre arról, hogy a cicák hordozás közben többet doromboltak, dagasztottak, még nagyobb korukban is, nem csak az első hetek során. Mint tudjuk, a dagasztás szokásának későbbi megmaradása a kölyökkori pozitív élményeket idézi. Míg életük első szakaszában kifejezetten fontos szerepe van a táplálkozásban, hiszen ez serkenti az anyacica tejadó reflexét. Később a mozdulat a pozitív emlékekhez kötődik. Ezt pedig felnőve sem felejtik el, a boldogság, elégedettség és általános jóérzés velejárójává válik a dagasztás, amit általában olyan felületeken csinálnak, amely tapintásában is az anyára emlékezteti az állatot.

Az Instagramon is szép számmal találunk macskát hordozós posztokat, érdemes a #wearallthecats kifejezésre rákeresni. A megosztások között szép számban találunk olyan posztokat is, ahol a kölyökkori hordozás a cicus felnőtt korára átlényegült. A hordozókendőben, vagy egyéb  – amúgy gyerekek számára készült – hordozóban a természetbe is ki tudták vinni a cicát. A lakáson kívül együtt töltött időhöz jelen cikkünk elején említett macskahordozó hátizsákok is kiváló megoldást szolgáltatnak azoknak, akiknek nincs kéznél a saját gyermekük hordozásából megmaradt eszköz.

A macskahordozó hátizsákok ráadásul nem csak a cipelést könnyítik meg, de rendelkeznek egy pluszfunkcióval is, zártak. A városi közlekedés ingergazdag, de egy kifejezetten macskák számára készült, biztonságos eszközből még véletlenül sem tud kiszabadulni kedvencünk.

 

dagasztás dorombolás kölyök macska macska egészség macska hordozó mentett macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!