hirdetés

Ikonikus gengsztermacska: így került A Keresztapába cica

Gerhát Petra

2024. október 25 - Képek: Getty Images Hungary

Akik látták a Dont a hatalmas tíróasztala mögött macskát simogatni, soha nem felejtik el, micsoda szeretettel nyúlt a gengszter az állathoz. Pedig ez az adalék eredetileg nem szerepelt volna a filmben, a rendező a forgatás helyszínén találta a macskát, aki miatt még a szinkront is korrigálni kellett később.

hirdetés

A Keresztapa című film capo di tutti i capija, Don Vito Corleone társa a film egyik legikonikusabb jelenetében egy macska. Az amerikai gengszterfilm rendezője, Francis Ford Coppola azonban eredetileg nem tervezte élő állat szerepeltetését. Marlon Brando, a címszereplőt megformáló színész azonban amolyan olaszos lazasággal kezelte a hirtelen ötletet, és mindent megtett, hogy a szerepet tökéletesen hozza.

Az olaszok tartottak A Keresztapától

Az olaszok macskák iránti szeretete már-már legendás, a gengszterek kápójának gattója azonban nem tervezetten került a filmbe. A Keresztapa, minden idők egyik legnagyobb sikert elért története melynek könyv változatából tízmilliót adtak el világszerte, s háromrészes filmet is forgattak, kiemelt szerepet játszik az Amerikába kivándorolt taljánok történetének bemutatásában. Amerika ugyanis megvetette bevándorlóit, főleg az olajos hajú, bűnözőnek tartott, digóként emlegetett olaszokat. Éppen ezért, amikor Mario Puzo könyvét a Paramount filmre vitte, az összetartó olasz közösségek és az általuk létrehozott Olasz-Amerikaiak Polgári Jogi Szervezete tüntetést szerveztek. Volt nap, amikor 150 000 ember gyűlt össze, hogy felszólaljon a megbélyegzés ellen. A stúdió törekedett arra, hogy olaszokkal játszassa el az olasz maffia részben fiktív történetét, és a helyiek féltek, hogy mindenki gengszternek tartja majd őket a film megjelenése után.

Érdekes módon a tüntetések vezetője a maffia egyik tagja volt, Joseph Colombo, az 5 nagy New York-i maffiacsalád egyikének feje. Colombo úgy vélte, hogy a maffiának ki kell lépnie az árnyékból, és a nyilvánosság erejét felhasználva a tömeges tüntetésekben látta az olasz érdekek védelmének zálogát. Később a többi maffiaszervezet pont ezért, párszáz méterre A Keresztapa forgatási helyszínétől ki is végeztette egy nyilvános rendezvény során.

A gengszterek vezére és a macska együttese különös pikantériát kölcsönöz a jelenetnek

A forgatások kezdetekor azonban még ő volt a legelőnyösebb helyzetben. Sikerült némi megfélemlítéssel rábírnia a producert, Al Ruddyt arra, hogy akaratát érvényesítse. Beleszólt a forgatókönyvbe és a szövegkönyvbe is. És hogy miként kapcsolódik mindez a gengsztervezért játszó Marlon Brandóhoz? Azonnal elmondjuk!

A Keresztapa című filmben szereplő macska sztár lett néhány képsor miatt

Mindeközben megkezdődtek a forgatások, Brando pedig elkezdett igazi gengszterként élni. A pletykák szerint a maffia igazi tagjaival ebédelt, hallgatta a sztorijaikat a valódi gengszteréletről, és vendégül látta őket saját lakókocsijában a forgatás helyszínén. Amikor pedig Coppola meglátott egy kóbor macskát a filmstúdió díszletei között, azonnal tudta, hogy mennyire illik majd Brando kezébe.

Láttam, hogy egy macska szaladgált a stúdióban; szó nélkül fogtam, és a kezébe adtam

– nyilatkozta a direktor.

Brando nem ellenkezett. A cica az ölében ült és simogatta, miközben filmre vették Don Corleone tárgyalását. Az Il Gatto, azaz A Macska nevet viselő cicus olyannyira élvezte a legendás sztár simogatását, hogy a dorombolása miatt újra kellett egyes jeleneteket szinkroinzálni.

Marlon Brando fia, Christian saját macskájukkal 1960-ban

A humánus gengszter, macskával az ölében

Coppola nagyon is jól tette, hogy nem hagyta sorsára az utcamacskát, és beleépítette a gengsztervezér midennapjaiba. A kemény kápó miközben egy sor ember életéről és haláláról dönt, szeretettel fordul az ölében doromboló macska felé, simogatja, kényezteti.

Egyfelől így a jelenet kidomborítja az emberi oldalát, másfelől pedig még kényelmetlenebbé teszi a hozzá fordulók helyzetét. Lekötelezettjei azonban ezáltal azt is tudják, hogy figyelme valóban mindenkire kiterjed, akivel kapcsolatba kerül. A Keresztapa kasszasiker volt, hatása pedig évtizedek után is megkérdőjelezhetetlen. A macskás jelenet pedig mémek százait ihleti meg még mai napig is.

híres macskák kóbor macska macskák a filmekben
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!