Tényleg jó hatással van a macska látására a répa?
2024. december 16 - Képek: Getty Images Hungary
2024. december 16 - Képek: Getty Images Hungary
Szinte mindenki ismeri azt a régi mondást, miszerint ha sok répát eszünk, megtanulunk fütyülni. Ám ennél van egy reálisabb elmélet is, amely szerint a sárgarépa fogyasztása látásunk javítására is szolgálhat.
Vajon ez az elmélet vonatkozik a macskáinkra is? A sárgarépa valóban gazdag tápanyagokban; forrása számos vitaminnak és ásványi anyagnak, beleértve a béta-karotint is. Ez a növényi vegyület valójában egy pigment, amely narancssárga (vagy néha sárga, piros) színt ad a sárgarépának és más zöldségeknek. Kezdeti formája az A-vitaminnak, amely többek között szükséges az éles látás fenntartásához – különösen gyenge fényviszonyok között. Lássuk máris, hogy a sárgarépa milyen hatással van a macska látására!
Amikor egy állat béta-karotint tartalmazó táplálékot eszik, az a bélben felszívódik, és onnan a májba kerül. Ott vegyül az étrendben lévő zsírokkal, majd A-vitaminná alakul, és addig raktározódik, míg a szervezetnek majd egyszer szüksége lesz rá. A macskák abban különböznek a többi élőlénytől, hogy a béta-karotint A-vitaminná alakító képességük rendkívül korlátozott. Emiatt érdemes nekik az A-vitamint olyan formában adni, amely azonnal rendelkezésre áll számukra.
Amikor a szervezet készlete csökken, az A-vitamin felszabadul a véráramon keresztül, és annak segítségével eljut a szem retinájához, ami fontos a látás szempontjából. A több millió sejtből, úgynevezett csapokból és pálcikákból álló retina a szemgolyó hátsó részén található. Ezek a sejtek érzékenyek a fényre, és közvetítik az agynak a látóidegen keresztül, hogy éppen mit látunk. A gyenge fényviszonyok között a pálcika alakú sejtek a legfontosabbak, amelyek működéséhez nem megengedett, hogy a szervezet A-vitamin-szintje alacsony legyen. Ha egy állat A-vitamin-hiányban szenved, javasolt számára több olyan étel fogyasztása, amely ezt tartalmazza.
Mivel a macskák csak korlátozottan képesek a béta-karotint A-vitaminná alakítani, ezért a sárgarépa nem képezheti e fontos tápanyag fő forrását az állat étrendjében. Kedvenceink számára az A-vitamint általában szintetikus módon állítják elő, és adják a macskaeledelhez, hogy kis barátaink napi táplálékában megfelelő mennyiséget biztosítsanak.
Létezik olyan, hogy túl sok A-vitamint tartalmaz az étrend. Azoknál a cicáknál, akiknél a bevitt táplálék túl sokat tartalmaz, hipervitaminózis, csontproblémák és izomgyengeség alakulhat ki. Szerencsére az A-vitamin-mérgezéshez nagyon magas dózisra lenne szükség hosszú időn keresztül, tehát ha négylábú barátainknak időnként adunk néhány darabka sárgarépát, abból egészen biztosan nem származik probléma.
Habár a macska alkalmankénti etetése répával, vagy a minőségi A-vitamin-tartalmú macskatápok vásárlása jótékony hatással lehet az egészségre, nincs sok esély arra, hogy látása még jobb lesz, mint korábban. Valamint arra is kevés az esély, hogy egy sérülés, szürke hályog, zöld hályog stb. okozta látásromlás utólagosan javuljon a vitamin pótlásával. Kimutatták azonban, hogy bizonyos betegségek, mint a szürke hályog és más egyéb szemproblémák, megelőzhetőek lehetnek.
Kövess minket!
Kapcsolódó cikkek