Engedélyezték a laborhús használatát a macskatápokban: mit is jelent ez?
2024. augusztus 12 - Képek forrása: Getty Images Hungary
2024. augusztus 12 - Képek forrása: Getty Images Hungary
Laborhús tartalmú tápokkal csökkentenék a kedvtelésből tartott állatok karbonlábnyomát. Utánajártunk, mi is az a laborhús, és miként kerül a macskatápba.
Engedélyezték, hogy a házi kedvencek eledeléhez laborban tenyésztett csirkehúst használjanak fel Nagy-Britanniában – számolt be róla a napokban a National Geographic. Az idei év végén már a boltokba kerülhet a laborhús tartalmú táp.
Sokan az egyre növekvő létszámú emberiség táplálásnak egyik megoldásaként tekintenek a laborhúsra. A mesterségesen, nevéből is fakadóan laboratóriumi körülmények között előállított, úgynevezett laborhús speciális műanyag csészékben készül. Az első, ipari módon előállított hússzelet még 2013-ban készült a Maastrichti Egyetem egyik kutatólaborjában. A kutatók ekkor voltak képesek előállítani első ízben egyfajta speciális tápoldatban izomsejteket. A kezdeti sikereket követően alig tíz évvel később már valódi, fogyasztható kinézetű és állagú húsokat is készítenek, melyeket a világ néhány laborhús-éttermében meg is kóstolhatnak a kíváncsi érdeklődők.
Bár jelenleg az előállítása jóval drágább, mint a hagyományos módon, állatokat tenyésztve húshoz jutni, a karbonsemlegességet célzó törekvések ebben látják a jövőt, ugyanis fenntarthatóbbnak tűnik, mint a legelésző csordák és gulyák.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint az állattenyésztés felelős a globális üvegházgáz-kibocsátás 18 százalékáért, de egyes tanulmányok szerint a valós szám ennél is magasabb, 50 százalék körül van. A tehenek kérődzése és ürüléke metángázt termel, a takarmány termesztése pedig rengeteg termőföldet és vizet igényel, ezért váltanának mesterséges húsokra. Ennek egy megoldása a növényi alapú húspótlékok elterjedése lenne, a másik pedig az ipari, laboratóriumi körülmények között nevelt izomrostok.
Bár Magyarországon egyelőre nem elterjedt az élelmezési használata sőt, a tiltását is fontolgatják, az angol macskák hamarosan tömegével próbálhatják ki azt, hogy vajon fogukra való-e a mesterséges fehérje. A világon ugyanis először Nagy-Britanniában kapta meg az engedélyt a brit állategészségügyi hatóságtól a Meatly nevű cég a laborban tenyésztett csirkehús állateleségben való használatához.
A Meatly laborhúsból készült állateledeleit 2024 év második felétől kereshetik majd a britek az üzletek polcain. Egyelőre ugyan az így előállatott hústermék ára magas, de a termelés felduzzasztásával várhatóan csökkenni fog, és a cég is igyekszik olcsóbbá tenni a termékét.
Kövess minket!
Kapcsolódó cikkek